2009.08.11. 11:45| Szerző : Ricsman - HóStrucc

Sheriff barátom megadta az utolsó virtuális lökést, amikor kimondta, ami lassan 1 éve érlelődik bennem. Úton-útfélen meg is osztom emberekkel, amikor a téma odakanyarodik, de kifejezetten nem szeretem sem felhozni, sem erőltetni, mert a politika mellett ez a másik gyengepontja az idegrendszeremnek.

Vigyázat! Erős logikai ellentmondások és épeszű emberek számára érthetetlen folyamatstruktúrák, illetve ok-okozati összefüggések következnek!

Nevezzük nevén először is a gyereket: frissdiplomás álláskeresés. Fogalom. Nem is akármilyen: a létező összes álláskereső/-kínáló/-toborzó/-kölcsönző oldal ontja a sok okosságot róla. Így öltözz, úgy tartsd a kezed, kézfogás, szemkontaktus, ne legyél muja, de túl határozott se, ne izzadj, ne stresszel, legyél laza, de határozott, őszinte, de azért hazudj... sorolhatnám. Nem vitatom, vannak fontos dolgok bennük, amiket jó tudni. A leírtak 80-90%-át meg teheted a tombolára, mert kb olyan egyértelmű és alapvető dolgok, amit mindenki ismer, aki nem az erdőben nőtt fel farkasok és vaddisznók mellett. Senkinek nem kell leírni, hogy nem eszünk fokhagymás pirítóst az interjú reggelén, csíkos a kockással nem menő, nem bzzzmegolunk, ha valamit elrontunk, nem próbáljuk megfektetni a HR-s kisasszonyt, stb...

A fent említett dolgok azonban csak a felszín. Mindenki annyit és úgy használ fel a tanácsokból, amennyi neki jól esik. Mint ahogy minden egyes alkalommal azt is leírják mögéjük, hogy vagy bejön, vagy nem, (gyakorlatilag semmiben nem tér el a napi horoszkóptól a Blikkben), meg HR-ese válogatja. A fő problémát nem ez jelenti, hanem a kínálat / kereslet tengelyek mentén húzódó Mariana-árok. Valahol olvastam, hogy évente kb 50 000 frissdiplomás kerül ki a munkaerő piacra. Nyilván nincs ekkora munkaerő kereslet szemben. Igazából - és most jön a csavar - semmilyen kereslet nincs szemben! A vállalatok egyáltalán nem akarnak velük vesződni (tisztelet a ritka kivételnek) és senkit sem érdekel, hogy egy frissdiplomás nyilván nem rendelkezik 2-3 éves szakmai tapasztalattal amikor kikerül az "utcára". Vagy azt mondják, hogy ne legyen gyakorlatod, majd mindenre megtanítunk (ritka - pedig valahol ez lenne a normális), vagy azt, hogy nem érdekel honnan, de legyen 2-3 éves szakterületen szerzett releváns munkatapasztalatod. Köhhmm... Que?

Tehát akkor tanuljak egyetemen (jóesetben) 5 évet, írjak szakdolgozatot, mellette 2 idegennyelvet minimum középfokon, legyen külföldi tapasztalatom, plusz mellette dolgozzak szakterületen 2-3 évet... amikor még közöm sincs hozzá. Értem. Nem. Mégsem! Hiszen ha még egyetemre járok, senki nem fog alkalmazni (mert nincs tapasztalatom). Kivéve azokat a cégeket persze, akiknek külön előny, hogy a diák egy évig dolgozik náluk aztán ha nem kell, lesz másik diák. Nem beszélve arról, hogy ezek közül majdmindegyik elvárja a teljes munkaidőt!
 

True story,
írta: az élet


Helyszín: Corvinus egyetem 
Szereplők: végzős egyetemisták, standos lány
Év: 2008


Végzős egyetemisták (V): Szia érdeklődnénk, milyen állásaitok vannak.
Standos lány (S): Sziasztok, hányadévesek vagytok?
V: Idén végzünk, ezért vagyunk itt...
S: Hát akkor sajnos semmilyen, mert mi csak hallgatói jogviszonnyal keresünk diákokat, mert így jobban megismerhetjük őket (kamu), könnyebben alkalmazkodnak, bla bla, cégpolitika, bla bla, előnyök, bla bla...
V: Aham,... azért köszi. Szia.
S: Sok sikert!
V: ...


És akkor most az ultimate question: Hogy van az, hogy senki nem keres frissdiplomást, de teli vannak a portálok 2-3 éves gyakorlatot igénylő állásokkal? Számomra ez azt a képet festi fel, mintha 2-3 évig senki nem alkalmazott volna frissdiplomást, senki nem vállalta, hogy megmutatja neki, hogy adott könyv 123 - 347 oldalain kívvül hogyan működnek igazából a dolgok. Csak a 0 és a 2-3 év tapasztalattal rendelkezőlk léteznek, köztük meg senki. Egymástól lehet csábítgatni a még létező szakembereket mézes mázos pozíciókkal, versenyképes juttatásokkal meg bónuszokkal.

Aztán eltelik még 1-2 év és nem lesz már 2-3 éves gyakorlattal rendelkező se...

Konklúzió: Ma magyarországon utánpótlást nevelni ezek szerint csak a fociban menő.

(+ ha nem tetszik el lehet menni kérem! Én meg egy makacs töcs vagyok és azért is küzdök még!)

Címkék: kritika komoly  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsman.blog.hu/api/trackback/id/tr331302476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása