2010.07.17. 12:01| Szerző : Ricsman - HóStrucc

Felvetődött a kérdés, hogy ekkora dózis után, az esemény elmúlásával, mit kezdjen magával a foci, mint narkotikum függésében szépen ott hagyott több millió férfi?! Nem ajánlok semmi konkrétat. Bármit, de tényleg, ami legalább annyira leköt, mint a VB. Ahogy azt terapeuták szokták volt mondani: az egyik szenvedélyt csak többnyire egy másikkal lehet orvosolni. Szóval tessék keresni más függést. Azért annyit érdemel még mindenképp az esemény hogy 3-3 dologgal megemlékezzek arról, nekem mi volt a 3 legkellemesebb, illetve a 3 legrosszabb

Elsőként lássuk a 3 legrosszabbat, most épp nem tőmondatokban:

  1. A vuvuzela.
    Talán ez fájt a legjobban a Dél-afrikai VB alatt. Értem én Blatter Urat, hogy oké, meg lett ígérve a kontinensnek, hogy ők nyerik el a rendezést és nyilván ezek után nem nyúlhat bele a népi hagyományokba se (mert hogy ez a vuvug.ci állítólag népi hangszer). Ezzel érvelt az oly hangosan tüntetőknek. Enhye fenntartással kezelem ezt a kijelentést, ugyanis elég nehéz elképzelni, hogy fröccsöntött műangyag hangszerekkel rohangáltak az afrikai törzsek több száz évvel ezelőtt! Még ha valami fűből-fából tákolt hangszerféleségből származtatható is lenne, kötve hiszem, hogy annak ilyen hangja volt! Egyúttal kérnék is egy eredeti-vuvuzela youtube klipp linket kommentbe. Aztán volt még olyan érvelés is, hogy mindent meg lehet szokni, s hogy nem sokára észre se vesszük. Tényleg, elhiszem hogy meg lehet szokni például a vonatzajt annak aki a vasút mellett lakik. Évek alatt! Ez a zúgás azonban hihetetlenül lehúzta az esemény élvezhetőségi faktorát nálam (de ugye a játékosok is panaszkodtak - tök jogosan). Elég szopás az is ha pár ezren fújják, de 80-pár ezer még a vasút mellett lakók fülét is tutira bántotta!
     
  2. A bírók.
    Szép gesztus, hogy egy tornára, nem csak a világelit bírókat invitálják meg. Ugye ők többnyire európaiak, így a pártatlanság szelleme miatt (és mert valaki kitalálta) 2 európai csapat meccsét ne fújja európai bíró. Még ez is érthető és elfogadható lenne, DE. Azt ne mondja nekem senki hogy. EZ a listaindokolt volt. Lehet, hogy az adott kontinens a legjobb bíróit küldte. Azért illene azt is figyelembe venni, hogy mekkora a különbség mondjuk a legjobb üzbég illetve az európai átlagbíró képességei és tapasztalatai között. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy az európai bírók a császárok, a többiek meg kutyák. Az viszont megengedhetetlen szerintem, hogy bármilyen VB-meccsen olyan bíró fújjon akinek égeti a zsebét a lap és bármire képes azt elővenni, majd onnantól kénytelen következetesen, "ha arra adtam, akkor erre is jár" alapon osztogatni ezzel széttördelve a meccset. Nem is beszélve arról, hogy bár a játékosok többsége nem MENSA tag, még a van Bommel-féléknek is leesik, hogy egy két sírós-fetrengős műeséssel az ellenfél legjobbjait is tusolni küldheti egy ilyen bírónál! Ez a két dolog pedig egyenesen eredményezi azt, hogy a legjobb meccs is élvezhetetlen-hígf.ssá válik, vagy ketrecharccá zöld gyepen, vagy színitanonc képzővé, ahol a napi lecke a műesés.

    És akkor még nem is beszéltünk a másik bírói archetípusról: a vakok és gyengénlátókról. Sajnos ők is szép számmal voltak jelen tovább rontva a torna élvezhetőségi szintjét. Mert arra nincs mentség hogy ennyi pénzért (2006os adat) lehet vaknak lenni! A méteres gólokat nem megadni, a méteres lesgólokat megadni, a 2x kézzel levett gólokat megadni,a mortal-kombat rúgásokat  elnézni . Amit pedig a FIFA csinált hogy akkor most kussolunk, homokba dugjuk a fejünket és akkor szerintünk az nem is úgy volt, videóbíró pedig tényleg szükségtelen. Na az a pofátlanság csimborasszója(A hatalmas bírói tévedésekkel telitűzdelt meccsek elemzéseiben csak a FIFA oldalán nem szerepeltek ezek a momentumok, minden más médium foglalkozott velük.)
     
  3. Jabulani, indiszponáltság, defenzivitás.
    Az előző két ponton túl ez már annyira nem rontott a helyzeten, de ténynek tény. Az Adidas nagyon flottul ráállt erre a világeseményenként új labda vonalra. Az újabb mindig szuperebb, tökéletesebb, megnyerőbb, de főképp: újra rohadt sokat el lehet belőle adni! Azt mindenki érti, hogy nem humanitárius segélyszervezet és nyilván a pénzre megy a játék, de pocsék labdát a piacra dobni az mégis csak saját magad és a világ fociszerető felének arconcsapása egy időben. Elhiszem hogy tesztelve volt, stb, stb, de amikor a világ-elit nehéztüzérek és pontrúgás-mesterek 10 méterrel fölé-mellé lődöznek, akkor az bizony nem a hosszú, megerőltető szezon sara.

    Az viszont látszott, hogy a sok tényező együttes jelenléte (bíró-vuvuzela-jabulani) sok játékosnál betette a kaput, előbb a sírás ment nyilatkozatokban, aztán viszont látva a tehetetlenségüket azt tették, amit egy átlageber is tenne: beleszartak az egészbe! Tologatták a labdát, elvoltak, elment szép lassan a meccs aztán vagy megvolt, vagy nem. A deffenzív taktikák pedig slágeren voltak a szövetségi kapitányok nagyjánál, azaz mindenki arra játszott hogy, ne kapjon gólt, ahelyett, hogy a gólszerzés lett volna az elsődleges cél! Egy játéknak, amelyet gólra játszanak, ez a halála.

     

Persze voltak nagyon jó dolgok is, de azokról a holnapi 3 dologban.

Címkék: 3 dolog  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsman.blog.hu/api/trackback/id/tr322155166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása