2010.03.16. 09:55| Szerző : Ricsman - HóStrucc

Nyelvészjózsi segítségével, lehet rovat (vagy legalább eseti) jelleggel fogom az újkeletű, számomra is érdekes magyar szavakat, illetve régi szavak új jelentését tálalni. Mert ugye már az iskola első éveiben megtanuljuk, hogy vannak egyjelentésű és többjelentésű szavak, mint: vár - vár, fog -fog, körte - körte, csiga - csiga, toll - toll, ír - ír ... stb. Viszont vannak olyan többjelentésű szavak is, amikről egy kisiskolás még bizony nem tud! Sőt, valljuk be őszintén, mi sem, mindaddig, amíg felszínre nem bukkan, egy szaftos sztorival egyetemben. Persze többnyire szlengről beszélünk, de pont ezért a fent említett szakember szellemében idézem meg a dolgokat. Legyen tehát az első ilyen szó, melyről fogadjunk, hogy sose hitted, hogy több jelentése van:

 

 

Nokia-doboz *

 

Jellemzően befolyással bíró politikai szereplő által, közbeszerzésre szánt pénzösszegekből, törvénytelenül, szabályokat megkerülve, trükköket bevetve eltulajdonított több tízmillió forint.

A kifejezés eredete a Magyar Nemzet kultikussá vált interjúja Balogh Zsolttal (a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatójával), amelyben a Hagyó Miklósnak (a Magyar Szocialista Pártnak tagjának, Budapest volt főpolgármester-helyettesének) Nokia-dobozban átadott 15 millió forintról és egyéb jelentős pénzösszegekről vallott.

* a szóra kattintva elérhető a szócikk eredeti környezete, példával és kommentekkel együtt

 

Címkék: nyelvész  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsman.blog.hu/api/trackback/id/tr881843286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása