2009.03.26. 13:08| Szerző : Ricsman - HóStrucc

Drága barátaim! A minap elég érdekes érveléseket és ötletelést hallottam kedvenc reggeli rádióműsoromban. A dolog lényege az volt, hogy globális felmelegedés van ugyebár (ezért havazik márciusban.. mind1 ;)) és majd szépen elolvadnak a sakokon a jégtakarók, és majd megemelkedik a vízszint, mint a Zatyaúristen.

 

Nos, kis tudományos ismerettel azért rendelkezem, sőt dereng is valami amikor anno áltiskolában a két méteres fizikatanárom mesélt a víz halmazállapotairól. Ezt akkor ott dolgozat után nyilván gyorsan le is tudtam, elraktároztam az agyam hátsó, poros szegletébe, hisz úgyse kell semmire. Persze egyből eszembe jutottak bizonyos törvények, amikor a fagyóban bent maradt az üveg Soproni... de ez egy másik történet! :)

Lényeg tehát a lényeg: ha a víz szilárd halmazállapotban (gyengébbeknek: jég) nagyobb teret tölt ki, mint folyékonyban, akkor olvadáskor miért is fog iszonyatosan megemelkedni a vízszint??!! Hmm hmm..  Erre ugye lehet mondani azt, hogy de hisz a jég a tengerszint felett is van, így ha az elolvad, nyilván megnő a vízszint. Nyilván. Bár ha jól tévedek, a jéghegynek kb 10%-a látszik ugye ki (megint csak ált. iskola)....

És ezen a ponton el is jutottunk arra, hogy költséghatékony empírikus kisérletezésre szólítsak fel mindenkit, aki tényleg kíváncsi vagy szomjas!

 


Ricsi empírikus jéghegy-tesztje!

 


A feladat a következő: Mindenki vegyen elő egy jó whiskeys (v. whiskys) poharat. Ezt töltse meg majdnem színültig whiskey-vel, úgy, hogy közben rakjon bele  3-4 jégkockát. A majdnem színültig azt jelenti, hogy kb becsüljük meg, hogy amennyiben a jégkockák kiemelkedő része elolvadna, pont teli legyen a pohár. Ne pazaroljunk, mert válság van! ;)

 

Amit le kell tesztelni: 

  • a jégkocka kb hány % látszik ki és mennyi merül el. (ezt csak a kötekedők miatt)
  • amennyiben elolvad a jég, hol áll majd a folyadék szintje a pohárban.

 

Betartandó szabályok, módosíthatóság:

  • tudom, hogy nehéz lesz megállni, de a teszt ideje alatt NE igyatok bele a pohárba! :P
  • újratöltés nem ér, kizárólag a teszt teljes lefutása után, a mérésből adódó hibaszázalék csökkentése céljából történő újabb vizsgálat elvégzése miatt!
  • az adott alkohol helyettesíthető bármilyen egyéb alkohollal, illetve kevert italokkal (most eltekintünk attól, hogy különböző sűrűségű folyadékok eltérő felhajtóerővel rendelkeznek..)
  • aki a 3. pontba esetleg mégis bele szeretne kötni, csinálja csak sósvízzel ( -ha ennyi esze van)!

Vigyázat!!!

A teszt többszörösen csak szülői felügyelettel végezhető el 18 éves kor alatt! 18 éves kor felett is fokozott elővigyázatossággal teszteljetek, mert mocskosul be lehet tőle baszni! :D

 

Az eredmények, megállapítások, cáfolatok kommentekben, vagy emailben (ricsmanblog@freemail.hu) elküldhetők. Továbbítsátok, mindenkinek akinek akarjátok és legyen egy jó hétvégénk! ;)
 

Címkék: agymenés jókedv  |   | 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsman.blog.hu/api/trackback/id/tr621026826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liliomfi! 2009.03.26. 19:31:53

Whiskeyt felvizezni??? NOOORMÁLIS?
süti beállítások módosítása